Ziarul de Duminică

Un mecena? Nu, un iubitor de arta!

Un mecena? Nu, un iubitor de arta!
16.02.2007, 15:06 391

Pe Emil Stratan, iesencele il stiu ca pe omul care a adus parfumurile frantuzesti la Iasi. Imi amintesc cum ne ingramadeam in micul magazin dintr-una dintre vechile cladiri cantacuzine. La inaugurare, a fost lume multa, printre care si marele poet Mihai Ursachi. Acum, omul de afaceri Emil Stratan a deschis o galerie de arta, Eleusis, in Sala George Matei Cantacuzino dintr-o aripa a Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu din Iasi. Aici am vazut si prima carte bibliofila dintr-o serie dedicata celor mai importanti poeti romani contemporani. Aceasta prima carte il are ca autor pe Mihai Ursachi si este ilustrata cu gravurile lui Constantin Baciu.
Mecenatul nu este un fapt la indemana oricui. Iti trebuie ceva mai mult decat bani: ai nevoie de bun-gust si de disponibilitatea de a privi in jur, de a-i asculta pe ceilalti. Cand deschizi usile duble, grele, ale Galeriei Eleusis, nu stii la ce sa te uiti mai intai. Intr-o atmosfera de calm, dai peste lucrari ale importantului grafician care este Mircia Dumitrescu, de exemplu, sau peste extraordinarele editii bibliofile facute sa-i reprezinte pe autori si sa dureze in timp.

- Cum v-a venit ideea de a deschide o galerie de arta? Si de ce i-ati spus tocmai Eleusis?
- Prin niste imprejurari biografice, s-a intamplat sa fiu in contact cu artistii si artele plastice inca de foarte tanar. La inceput, le contemplam pur si simplu si incercam sa le inteleg. Mai tarziu, am inceput sa le colectionez. Cum nu cred in bucurii egoiste, m-am gandit sa ofer si altora asemenea satisfactii. E prima data cand deschid o galerie de arta, dar expozitii am mai organizat si in deceniul trecut. Va ganditi, probabil, ca Eleusis evoca moartea... Dar arta trece dincolo de moarte, la asta m-am gandit eu cand
i-am spus asa...
- Cum ii alegeti pe artistii pe care-i expuneti?
- Pe unii i-am cunoscut cand au inceput contactele mele cu arta plastica, pe altii i-am descoperit intre timp, pentru ca urmaresc ce se intampla in domeniu - citesc, vad expozitii, discut cu oameni care se pricep mai bine decat mine. De pilda, cu Mircia Dumitrescu, eminentul artist si profesor, ori cu Florin Codre, sculptor de geniu, ma consult in permanenta, si la selectia artistilor si a operelor, si la aranjarea lucrarilor in sala de expozitie.
- Aveti un plan pe termen lung?
- Bineinteles! Doar avem atatia artisti de valoare exceptionala. Incet, incet, ma gandesc sa-i expun pe toti in aceasta mica si eleganta sala. Iar expozitiile care mi se vor parea cele mai interesante vor calatori prin tara. Expozitia retrospectiva Ioan Ganju, de pilda, este alcatuita din lucrari pe care publicul n-a avut ocazia sa le vada expuse vreodata, colectionarii care au avut bunavointa sa ni le imprumute luandu-le direct de la artist.
- Cu ce lucrare v-ati inceput colectia?
- Prefer sa spun ca am cateva lucrari de colectie, nu o colectie. Imi amintesc si astazi cu multa dragoste si recunostinta de criticul de arta Adriana Stoica, persoana care mi-a calauzit pasii spre Constantin Baciu, Mircia Dumitrescu si Ioan Ganju. Cu ei am inceput.
- Spuneati ca ati organizat si alte expozitii, in anii nouazeci.
- In decembrie 1993, am organizat pentru prima oara o expozitie, cu participarea unor artisti precum Costel Badea, Vasile Celmare, Gheorghe Anghel, Ioan Popescu-Negreni. Au urmat si altele, ale lui Cornel Ionescu si Ilie Bostan, pentru ca apoi, in noiembrie 2006, sa ma reintalnesc cu Constantin Baciu, Mircia Dumitrescu si Ioan Ganju, care, alaturi de Vladimir Zamfirescu, sunt cei pe care i-am cunoscut, pe care i-am iubit si care nu vor pleca niciodata din mica mea colectie...
- Ati editat o carte splendida a lui Mihai Ursachi. Urmeaza si altele?
- Pentru inceput, am proiectat zece asemenea volume bibliofile, apartinand unor importanti poeti romani, din toate generatiile si de diferite formule lirice. Ar fi un fel de esantion reprezentativ al poeziei romanesti contemporane. As putea sa va dezvalui in avanpremiera ca se lucreaza la un volum Dan Laurentiu. Volumul Lucian Vasilescu l-ati vazut la vernisajul din decembrie, cand editia bibliofila a fost infatisata publicului de catre criticul literar Dan-Silviu Boerescu, in prezenta autorului. Volumele autorilor disparuti le-am gandit imbracate in lemn, pe celelalte in cupru. Cand editarea primilor zece autori va fi incheiata, voi dona seturi complete principalelor biblioteci publice din Romania si nu numai.
- Este evident ca in acest moment cultura are nevoie de tot sprijinul pe care il poate primi. Va stanjeneste rolul de mecena pe care-l asumati cu atata entuziasm?
- Nu ma stanjeneste, mai ales ca nu ma socotesc un mecena. Sunt, cum spuneam, un iubitor de arta, care crede ca marii artisti trebuie pusi in valoare si care incearca sa-i ajute si pe ceilalti sa-i descopere, sa se bucure de frumusetea operelor lor.
Interviu realizat de Laura Gutanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO